TANDA-TANDA CINTA ALLAH TA'ALA KEPADA HAMBANYA


قَالَ اللهُ تَعَالَى: قُلْ إِنْ كُنْتُمْ تُحِبُّوْنَ الله فَاتَّبِعُوْنِيْ يُحْبِبْكُمُ اللهُ ويَغْفِرْ لَكُمْ ذُنُوْبَكُمْ وَاللهُ غَفُوْرٌ رَحِيْمٌ.

 

Allah Swt berfirman: Katakanlah: “Jika kamu (benar-benar) mencintai Allah, ikutilah aku, niscaya Allah mengasihi dan mengampuni dosa-dosamu, Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.” (Ali Imran: 31).

1. Rasulullah Saw bersabda: Allah Swt berfiman: Barangsiapa memusuhi waliku, maka aku telah menyatakan perang kepadanya. Tidaklah hambaku mendekatkan diri kepadaku dengan sesuatu yang lebih aku sukai daripada kewajiban yang Aku tetapkan atasnya.

Hambaku tetap mendekatkan diri kepada ku dengan amalan-amalan sunnah hingga aku mencintainya. Apabila aku mencintainya, maka aku adalah pendengarannya yang ia gunakan untuk mendengar dan penglihatannya yang ia gunakan untuk melihat dan tangannya yang ia gunakan untuk bekerja dan kakinya yang ia gunakan untuk berjalan.

Jika ia meminta sesuatu kepadaku, tentu aku memberinya. Jika ia meminta perlindungan dariku, tentu aku memberinya. Jika ia meminta perlindungan dariku, tentu aku melindunginya.

(HR. Bukhari dan Abi Hurairah).

2. Sesungguhnya Allah Swt apabila mencintai seorang hamba, Dia memanggil Jibril. Allah Swt berkata pada Jibril: “Aku mencintai si Fulan, maka cintailah dia.” Maka Jibril mencintainya. Kemudian Jibril berseru dilangit. Ia berkata: Sesungguhnya Allah mencintai si Fulan, maka cintailah dia. Maka ia pun dicintai oleh penghuni langit. Kemudian ia dicintai oleh penghuni bumi.

            Apabila Allah Swt membenci seorang hamba, Dia memanggil Jibril, lalu berkata: “Sesungguhnya Aku membenci si Fulan, maka bencilah dia.” Maka Jibril membencinya, kemudian ia berseru di antara penghuni langit. Sesungguhnya Allah membenci si Fulan, maka bencilah dia. Kemudian ia pun di benci oleh penghuni bumi.

(HR. Muslim)

Wallahu A’lam…

 


Post a Comment

Previous Post Next Post